Pagina's

Open Monumentendag 2021

 

Open Monumentendag 2021 “mijn huis is jouw huis”

De Open Monumentendag van de gemeente Stedebroec vindt dit jaar op zondag 12 september plaats. Vanaf 11:00 tot 16:00 bent u van harte welkom in alle hieronder beschreven monumenten. Het is natuurlijk wel allemaal afhankelijk wat de RIVM-regels zijn op 12 september, maar laten we van het positieve uitgaan.

Het thema van Open Monumentendag 2021 is: 'Mijn huis is jouw huis', nu klinkt dit enorm gastvrij natuurlijk. Het immers niet altijd zo dat je zomaar ergens binnen kunt wandelen. Alle opengestelde monumenten in de gemeente Stedebroec zullen dit jaar dan ook gratis te bezichtigen zijn. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van dit gastvrije thema in Stedebroec? Waar je altijd naar binnen kon lopen waren over het algemeen kerken en herbergen. Nu zijn er niet veel oud herbergen meer binnen de gemeentegrenzen, het Roode Hert is er hier nog een van. Maar in het verleden waren er hier natuurlijk nog veel meer. Wel zijn er tegenwoordig verenigingsgebouwen, dorpshuizen en andere open instellingen waar je terecht kan.

 

Vereenigingsgebouw Bovenkarspel

Dit jaar strijken wij neer in het verenigingsgebouw in Bovenkarspel, ook een pand met een behoorlijke historie. Natuurlijk laten wij u daar het een en ander over zien, wist u namelijk dat dit ook een tijdje een school is geweest. Recentelijk hebben er aan de Zesstedenweg en Hoofdstraat in Stedebroec enkele archeologische opgravingen plaatsgevonden. De opgraving in Grootebroek waar voorheen herberg “de gekroonde zwaan” stond, is nu inmiddels afgerond en is er een zeer fraaie publieksfolder gedrukt. Tijdens de open Monumentendag zal het eerste exemplaar uitgereikt worden aan wethouder Bart Nootebos en aan de bezoekers worden uitgereikt. Er wordt een korte presentatie gehouden door Archeoloog Sander Gerritsen wat de uitkomsten en bevindingen zijn van het archeologisch onderzoek. Van de andere twee archeologische opgravingen kunt u de eerste resultaten zien en zullen er foto’s en vondsten worden getoond. Maar er worden ook diverse andere archeologische vondsten geëxposeerd. De mooiste metaalvondsten van Jeremy Scholten, amateurarcheoloog uit Stedebroec, worden deze dag geëxposeerd. Geheel in het landelijke thema “mijn huis is jouw huis” is er een fototentoonstelling over typische huizen die je veel ziet in de streek. Aan sommige bouwstijlen is het herkenbaar welke aannemer die gebouwd heeft. Als primeur is er een replica aanwezig van de houtzaagmolen “De Eendracht” die vroeger aan de Broekerhaven heeft gestaan. Cees Bakker, de bouwer van dit kunstwerk, heeft er menig uur in zitten, maar het eindresultaat is er dan ook wel naar. Natuurlijk hebben wij er hierover ook nog een kleine foto expositie aan toegevoegd




 

Molen CERES

Bij de molen kunt u kijken wat de vorderingen zijn van de restauratie na de verschrikkelijke Nieuwjaarsbrand. Dit biedt u een mooie gelegenheid om de deels nieuwe constructie van dichtbij te bekijken. Kinderen kunnen zelf meel maken met een maalsteen, van het meel worden natuurlijk pannenkoekjes gebakken, hoe leuk is dat. Tijdens het malen legt de molenaar uit wat een molenaar nou eigenlijk allemaal doet. Een molenaar ben je heus niet zomaar, daar komt heel veel bij kijken. 



 

Zorgbrasserie “bij de molen”

Bij de Zorgbrasserie kunt u neerstrijken voor een overheerlijk kopje koffie en ze hebben voor deze dag speciaal heerlijk gebak voor u in petto, dit wordt dus genieten bij de molen.

 

 

Historische vereniging oud Stedebroec

Bij het clubhuis van oud Stedebroec is er deze dag ook van alles te doen. De bibliotheek op de bovenverdieping is nog verder uitgebreid, hier kunt u allerlei boeken raadplegen die te maken hebben met Stedebroec en West-Friesland. In de stijlkamers kunt u verhalen horen hoe het er in het verleden aan toe ging. Deze dag zijn er ook diverse activiteiten, dit jaar wordt er volop gehandwerkt. Breien, kantklossen en allerlei andere technieken handwerken worden er gedemonstreerd. Natuurlijk zijn wij de kinderen niet vergeten, deze kunnen die dag punniken, altijd een leuke bezigheid. In de historische moestuin is er weer een prijsvraag waar leuke prijzen te winnen zijn, u groene kennis wordt een beetje op de proef gesteld. De tuindersschuur is weer heringericht en zijn ook weer nieuwe items toegevoegd. Onder het afdak van de schuur heeft Jan Bakker stevig huisgehouden en zijn er ook weer allemaal nieuwe dingen te zien. Natuurlijk staan er weer flessen bier klaar voor de liefhebbers.



 

De Oude Kerk

Voor de Oude Kerk is het thema “Mijn huis is jouw huis” helemaal van toepassing. Hier kunt u terecht voor veel informatie over de bouw van de oude kerk en de restauraties. Er worden doorlopend films afgespeeld van de restauraties. De toren kan ook weer beklommen worden. Dit is wel beperkt qua aantal personen in verband met de veiligheid, dus reserveer op tijd als u van het prachtige uitzicht wilt genieten. Bijzonder is de kerkdienst onder leiding van ds. Fred Omvlee die om 10:00 start, die staat in het teken van niemand minder dan Elvis. Fred Omvlee is niet alleen oud vlootpredikant en nu hoofd geestelijke verzorging bij de Koninklijke Marine maar staat bekend als de Elvis-dominee. Hij is Elvis fan en organiseert al 16 jaar Elvis-kerkdiensten. Wat veel mensen niet weten is dat Elvis het liefst gospels zong. Maar er is nog veel meer muziek deze dag. Ook is er een concert in de kerk met verrassend programma, deze wordt verzorgd door Fanfare Irene. Het optreden van Irene staat in het teken van hun deelname aan de Grote clubactie.

 

St. Nic Lutjebroek “De zusterkamer van het St. Nic”

Bij het St. Nic bent u van harte welkom om oude foto’s te bekijken over de zusters van het St. Nic. Deze staan opgesteld in het mooie kapelletje die deze dag ook te bezoeken is. Diverse verhalen uit het verleden zijn opgesomd en vele foto’s vertellen u over het reilen en zeilen in het St. Nic. Ook kunt U zelfs een kijkje nemen in een oude zusterslaapkamer, hier kunt u zien hoe de verpleegsters daar verbleven en sliepen, wel even zachtjes doen, misschien slaapt ze nog! Het geeft een prachtig beeld van hoe het er in het verleden uitzag. 


 

 

Programma OMD Stedebroec 2021

 

Verenigingsgebouw hoofdstraat 206 Bovenkarspel

Expositie typische huizen uit de Streek.

Presentatie Publieksfolder Herberg “De gekroonde Zwaan” om 11:30

Expositie archeologische opgravingen in de streek.

Expositie metaalvondsten Jeremy Scholten.

Expositie diverse archeologische vondsten.

Expositie Molen ”de Eendracht” Broekerhaven.

 

Openstelling Molen “Ceres” Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

Dwalen in de molen.

Zelf meel malen.

Vorderingen restauratie.

 

Zorgbrasserie “bij de molen” Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

Open Monumentendag aanbieding.

 

Openstelling Clubhuis Oud Stedebroec Zesstedenweg 227 Grootebroek

Woonhuis gerestaureerd naar de periode 1910/1930.

Diverse handwerk demonstraties, Breien, kantklossen en vele andere technieken.

Punniken voor de kinderen.

Bibliotheek historie Stedebroec.

Historische moestuin met allerlei vergeten groentes en prijsvraag.

Tuindersschuur is ingericht met vele nieuwe items.

Oudheidskamer van Stedebroec met allerlei bijzondere vondsten.

 

De Oude Kerk, Zesstedenweg 189 Grootebroek

Elvis kerkdienst, onder leiding van Fred Omvlee 10:00-11:00. aanmeldenkerkdiensten@deoudekerk.nl

Torenbeklimming, 12:00, 13:00 en 15:00 Max 10 pers. per x, Min Leeftijd 12.

Verrassend concert Fanfare Irene. 13.45 - 14.45

Bezichtiging en film over restauratie kerk vanaf 11:00.

 

St. Nic Lutjebroek

Expositie verpleging St. Nic.

Bezichtiging zusterkamer.

Bezichtiging kapelletje.