Pagina's

2014 het thema "Op reis"

Open monumentendag zondag 14 Sep.11:00 tot 16:00 2014

Open monumentendag heeft dit jaar als thema “reizen”. Als men vroeger op reis ging was dit meestal met paard en wagen of per schip,  later was een auto of zelfs trein mogelijk. De OMD commissie heeft dit jaar de nadruk gelegd op het vervoer per schip. Dit jaar strijken wij neer in Bovenkarspel en wel aan de Broekerhaven en De Kolk. Met een fantastisch programma, speciaal om dat natuurlijk ook het 650 stadsrechten gevierd moet worden, pakken wij extra uit.

In de Broekerhaven staat onze molen Ceres, al vanaf rond 1600 staat er op deze plek een korenmolen. Als U daar op bezoek komt zal de molenaar U daar alles over kunnen vertellen. Er is best wel veel te zien bij de molen, foto’s, vondsten, maar ook de prachtige houten constructie is een lust voor het oog. Met een beetje geluk waait het die dag en kan hij nog draaien ook. Diverse soorten meel zijn er te koop waaronder pannenkoek- spelt en volkoren meel of gewoon een leuk souvenirtje. Er is ook veel veranderd om de molen, zo heeft de walkant een opknap beurt gehad en zijn ze druk bezig met de aanbouw van de bakkerij. Vanaf de aanlegsteiger kunt U instappen om af te varen naar de overhaal bij de Kolk.

De overhaal zet na, een langere tijd van onderhoud, diverse motorschuiten over in de haven, dit stukje industrieel erfgoed is nog een van de weinige functionerende overhalen. Hier kunt U zien hoe men vroeger de enorme waterstand verschil van polder naar het IJsselmeer overbrugde.

In de haven liggen diverse Westfriese veldschuiten, U kunt ze vast wel, die schuiten zijn veelal zwart geteerd met een rood randje. Dit zijn bijna varende monumentjes, de een nog mooier dan de ander, ook is er onderling een diversiteit in aan de scheepsmotors. De een heeft een Albin de ander een Petter en zo zijn er nog meer motoren. De OMD commissie heeft een wedstrijd georganiseerd wie de mooiste of de meest authentieke Westfriese veldschuit heeft, iedereen die een schuit heeft kan meedingen naar de “GOUDEN WESTFRIESE VELDSCHUIT”.

In het Pampus gebouw aan de kolk is een film en foto tentoonstelling met thema’s zoals ; Vrachtvaart, visserij, cafés, scheepswerven, scheepslieden en zelfs over de VOC tijd want de kolk is al ergens rond 1450 aangelegd. Ook diverse films gerelateerd aan de haven zijn er te zien. Maar we zijn er nog niet hoor, er staan ook diverse fantastische miniatuur scheepsmodellen die hier vroeger voor anker hebben gelegen.

Rond de haven is nog meer te doen, een demonstratie paling roken mag niet ontbreken natuurlijk en de muzikale omlijsting neem smartlappen koor “Broekerhaven smart” voor zijn rekening, een gezellige boel dus.


In de buitenhaven ligt het schip “De Stella Maris” op U te wachten, dit schip is precies een eeuw geleden in opdracht van de burgermeester van Bovenkarspel gebouwd. Het komt hier speciaal naar toe om haar verjaardag te vieren. Dit schip van ruim 30 meter lang heeft heel lang Bovenkarspel als thuishaven gehad. Nu is zij omgebouwd als prachtig charterschip en vaart veel op de Oostzee. In de buitenhaven liggen ook schepen van Centrum varend erfgoed, deze zijn niet alleen te bezichtigen maar maken ook korte zeiltochtjes.

Voor de kinderen hebben we ook een aantrekkelijk programma opgezet. Natuurlijk is het springkasteel er weer en een speurtocht over alle monumenten waar je leuke prijzen mee kan winnen. Maar je kan ook een klompje zo mooi mogelijk schilderen, de mooiste klompen komen ook in aanmerking voor een prijs.
U zult zich geen moment vervelen tijden de open monumentendag 2014

Frank Pennekamp
OMD comité Stedebroec
Programma


zondag 14 september 11:00-16:00

Verenigingsgebouw Pampus
Foto’s en informatie over Vissers en vissersschepen
Foto’s en informatie over vrachtvaarders en bemanning.
Foto’s en informatie over scheepswerven.
Foto’s en informatie over type schepen.
Foto´s en informatie over geschiedenis Broekerhaven.
Doorlopend film over Broekerhaven gerelateerde onderwerpen.
Tentoonstelling miniatuur scheepsmodellen

Aan de kolk
Doorlopende demonstratie paling roken.
Diverse optredens van smartlappenkoor “Broekerhavensmart”.
Westfriese veldschuiten wedstrijd. Wie wint de gouden Westfriese veldschuit.
Overhaal in bedijf.

Buitenhaven
Charterschip “Stella maris” bestaat 100 jaar.
Centrum varend erfgoed.
Zeiltochten.


Molen Ceres
Openstelling
Diverse soorten meel zijn te koop; pannenkoek- spelt en volkoren meel
Rondleiding molen.
Opstappen voor afvaart naar de kolk


Speciaal voor de kinderen
Speurtocht bij de monumenten met mooie prijzen
Springkasteel
Klompjes schilderen, wie heeft de mooiste klomp met mooie prijzen


OMD commissie Stedebroec


Molen Ceres

Overhaal aan de  kolk

proefvaart stellamaris


achter t' rad

Bovencarspel 9

op pampus

aanzicht overhaal

kofschip voor Broekerhaven
Broekerhaven 1939

Stella Maris