Pagina's

Programma Open monumentendag 2020Open Monumentendag 2020

De Open Monumentendag van de gemeente Stedebroec vindt dit jaar op zondag 13 september plaats. Vanaf 11:00 tot 16:00 bent u van harte welkom in alle opengestelde monumenten. Het thema van Open Monumentendag 2020 is: 'Leermonument', nu valt over elk monument wel wat te leren. Alle opengestelde monumenten in de gemeente Stedebroec zullen dit jaar dan ook leermonumenten zijn! Deze zijn allen gratis te bezoeken.

Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van leren in Stedebroec? Een van de eerste scholen in Nederland waarover iets bekend is, is een kloosterschool in Utrecht uit het jaar 750 n. Chr. Karel de Grote zorgde voor het ontstaan van de eerste onderwijswetten die voorschreven dat alle jongens in het Frankische rijk moesten leren lezen, schrijven, zingen en bidden. Na de kloosterscholen volgden dorpsscholen, en in 1575 werd in Leiden de eerste universiteit opgericht door Willem van Oranje. Mede dankzij nieuwe onderwijswetten werden in de 18e en 19e eeuw verspreid over Nederland honderden schoolgebouwen neergezet. Inmiddels barst Nederland van de (oude en nieuwere) leermonumenten: ambachtsscholen, universiteitsgebouwen, kloosters, basis- en middelbare scholen, muziekscholen, dansscholen, sportscholen, enzovoorts. Al deze gebouwen, maar óók heel veel andere monumenten, zijn kandidaat om als leermonument een hoofdrol te spelen

Johannes de Doper kerk

Het hoofdkwartier van de Open monumentendag commissie Stedebroec is dit jaar de Johannes de Doper kerk in Grootebroek. De kerk is opengesteld vanaf 11:00 en zijn daar diverse exposities te zien. Geheel in het thema is de expositie “Scholen in Stedebroec”, diverse foto’s van oude maar ook nieuwe scholen, maar natuurlijk is er nog veel meer te zien. Wat dacht u van een rondleiding, kijken op plekjes waar je anders nooit komt is altijd een van de leuke dingen tijdens de open monumentendag. Ook is er een deel van de kerkschatten te zien die de kerk heeft, dit is op zich al een unieke situatie

Monumentenschildjes

Dat u een monument bezoekt is tijdens deze dag extra duidelijk. Op die dag worden namelijk niet één, maar twee monumentenschildjes opgehangen. Op de kerk komt een provinciaal monumentenschildje en op de parochie komt een gemeentelijk monumentenschildje. De plechtigheid zal plaatsvinden rond 11:00, wie de eer krijgt om de bordjes op te hangen houden wij nog even voor ons zelf.

75 jaar vrijheid in Stedebroec

Door de corona is de tentoonstelling “75 jaar vrijheid in Stedebroec” wat later van start gegaan. Tijdens de open monumentendag is de afsluiting van deze fantastische reizende tentoonstelling. Het is een must om deze expositie te bezoeken als u deze nog niet heeft bezocht. Zo zijn er prachtige verhalen met daarbij behoren de foto’s over de oorlog. Zo zijn er in de honger winter maarliefst 500 kinderen ondergebracht bij gezinnen in Stedebroec, maar of alle kinderen het zo lekker hadden?Als u daar meer over wilt weten moet u gewoon gezellig langs komen.

Molen CERES

Bij de molen kunt u kijken wat de vorderingen zijn van de ophanden zijnde restauratie na de verschrikkelijke Nieuwjaarsbrand. Dit biedt u een mooie gelegenheid om de constructies van dichtbij te bekijken. Helaas past het springkasteel door de restauratie niet meer op deze locatie. Maar in plaats daarvan kunnen de kinderen zelf meel maken met een maalsteen, tijdens het malen legt de molenaar uit wat een molenaar nou eigenlijk allemaal doet.

Zorgbrasserie “bij de molen”

De Zorgbrasserie heeft een nieuwe uitbater, de Familie Alferink/van Kalken is hier neergestreken. Bij de brasserie kunt u een bakje koffie drinken of even lekker lunchen, wat dacht u van overheerlijke “molenpannenkoeken”, of kipsaté maar natuurlijk zijn er ook heerlijke broodjes. In de brasserie staan speciaal tijdens de Open Monumentendag een aantal prachtige replica’s van molens te bewonderen.

Historische vereniging oud stedebroec

Bij het clubhuis van oud Stedebroec is er deze dag ook van alles te doen. De bibliotheek op de boven verdieping is klaar, hier kunt u allerlei boeken raadplegen die te maken hebben met Stedebroec en Westfriesland. Als u van voornemens bent om ergens een historisch onderzoek naar te doen is het de moeite waard om te kijken wat er al over geschreven is. Het is deze dag wel een beetje opletten waar je loopt want het is die dag “wasdag”. In de tuinderschuur staat een sorteermachine die deze dag op gezette tijden het voor ons bekende gebonk laat horen. Op de bovenverdieping, waar de oudheidskamer van Stedebroec zich bevindt, zijn allerlei nieuwe vondsten tentoongesteld. Ook deze keer is het weer zeker de moeite waard om dit te bekijken. In de historische moestuin wordt uw kennis getest op plantkunde doormiddel van een quiz, hiermee kunt u leuke prijzen winnen. Allerlei leuke wetenswaardigheden over bloemen en planten komen hierin aan bod.

Bessie

Bij Bessie kunt u genieten van “Creatief Westfries”. Creatief Westfries houd zich bezig met de Westfriese taal en het behoud daarvan. U kunt hier fantastische stukjes lezen en horen, veelal zit er in de tekst ook wat humor verstopt. Een absoluut leermoment voor u. Ook kunt er terecht voor kunst, het is tenslotte het thuisfront van de schilderclub. Naast de opgestelde kunst kunt u zelf ook inspiratie op doen om een kunstschilder poging te wagen. Laat u daar informeren wat de mogelijkheden zijn.

 

Programma OMD Stedebroec 2020

Openstelling Johannes de Doperkerk Zesstedenweg 160 Grootebroek
Ophangen gemeentelijk monumentenschildje
Ophangen provinciaal monumentenschildje
Expositie scholen van vroeger
Expositie klasse foto’s
Expositie 75 jaar bevrijding, afsluiting

Openstelling Bessie, P.J Jongstraat 87 Lutjebroek
Workshop schilderen.
Kunstexpositie.
Creatief Westfries.

Openstelling Clubhuis Oud Stedebroec
Woonhuis gerestaureerd naar de periode 1910/1930.
Opening bibliotheek op bovenverdieping.
Historische moestuin met allerlei vergeten groentes.
Tuinderschuur die herinneringen oproepen.
Oudheidskamer van Stedebroec met allerlei bijzondere vondsten.

Openstelling Molen “Ceres”  
Dwalen in de kop van de molen.
Zelf meel malen
Expositie “De Brand”.

Zorgbrasserie “bij de molen”
Molen expositie bij Zorgbrasserie.
Heerlijke “Molenpannenkoeken”.