Pagina's

Open Monumentendag 2015 Kunst & Ambacht
De open monumenten dag heeft dit jaar als landelijk thema “Kunst & ambacht”. Dit is voor de Open Monumentendag commissie van de gemeente Stedebroec een mooie gelegenheid om de lokale kunst en ambacht eens te belichten. Kijk, Rembrandt van Reijn of Vincent van Gogh hebben hier niet gewoond, maar toch hebben wij ook enkele bekendheden! Truus Menger, Jo Schrijnder, Jannie Kuiper, pannekeet en Pieter Hagoort zijn al bekende namen maar ook tussen de onbekendere namen zitten verrassende werken, het hoeft niet perse bekend te zijn. Juist met lokale werken is de herkenbaarheid een fraaie factor. Vaak zit hier veel cultuur en andere folkloristische details in wat de werken weer heel interessant maakt.

In het agrarisch erfgoed van Mantel aan de hoofdstraat 41 te Bovenkarspel is op zondag 13 september vanaf 11:00 tot 16:00 een Kunst & Ambacht tentoonstelling. Van veel Westfriese bekende en onbekende schilders en kunstenaars zijn hier werken te bewonderen. Er zijn niet alleen veel schilderijen en kunstwerken te zien maar er zijn ook levende ambachten. Een zeilmaker, nettenbreier, een glas in lood maker en nog veel meer ambachten. Ook de Praktijkschool Westfriesland is vertegenwoordigd met prachtige voorwerpen die op ambachtelijke wijze tot kunst zijn gemaakt.


Natuurlijk hebben wij voor de kinderen ook weer een leuk actief onderdeel. Dit jaar kunnen ze zelf een kunstvoorwerp maken van klei, of het nu een kan of bord is of een ander voorwerp, maakt niet uit. Al deze kunstobjecten worden twee weken lang tentoongesteld in het winkelcentrum "het Streekhof". De makers van de drie mooiste kunstobjecten worden uitgenodigd in het winkelcentrum en een prijs uitgereikt.

Maar er zijn ook nog andere kunstobjecten, wat dacht u van een “tegen windt fiets” hoe harder het waait des te sneller de fiets, hij bestaat echt ! of een kleine duikboot om gewoon een stukje onderwater te varen. Nieuwsgierig geworden, kom gewoon kijken, alles is gratis.


Natuurlijk zijn er die dag nog meer monumenten open, zoals de meelmolen Ceres de trots van Stedebroec. Deze heeft nieuwe buren gekregen, namelijk zorgbakkerij “de molenwiek” deze is ook open en wilt u van harte alles laten zien wat ze zoal doen, een mooi moment om even kennis te maken. U kunt er speciaal voor de open Monumentendag tegen een zeer schappelijke prijs allerlei soorten gebak proeven met daar bij een kopje koffie of thee.


De oude kerk doet dit jaar mee op zondag, voor de liefhebbers houden ze om tien uur een speciale dienst met aandacht voor het interieur van de kerk. Om 11:00 kan iedereen de prachtige zerkenvloer en altaar bewonderen en met mooi weer kan de toren beklommen worden, u zult versteld staan van het mooie uitzicht wat men heeft over Stedebroec.Tijdens de beklimming kunnen kinderen in de kerk kleurplaten maken. In de kerkzaal zijn kunstwerken te bewonderen van Joki Harms met als thema: “Geweld in de Bijbel”en om 15.00 – 15.15 is er een Vesper in de kerkzaal.Tijdens de hele dag is er koffie of thee voor de gasten.Het clubhuis van Historische vereniging Oud Stedebroec op de Zesstedenweg 227 opent die dag ook zijn deuren. Men kan dan zien wat voor vorderingen er zijn gemaakt in het pand, alles wordt namelijk terug gebracht naar de periode van 1910, het jaartal wanneer het huis is gebouwd. Op alle details is gelet, de kleuren, het materiaal en alles aangebracht op ambachtelijke wijze. Natuurlijk is de moestuin ook weer geopend en kunt u daar allerlei soorten oud Hollandse groenten bewonderen. Ook de schuur achter het pand is onder handen genomen. Op de beneden verdieping is een tuindersschuur in gericht, hier treft men de meest uiteenlopende tuindersgereedschappen aan. Ook hangt er kaart materiaal over de polder “Het Grootslag” uit allerlei periodes. Op de bovenverdieping van de tuindersschuur is een oudheidskamer ingericht. Hier kan men allerlei archeologische vondsten bewonderen uit de streek en de polder. Men neemt u mee naar een periode dat men met speren op jacht ging en er walvissen in Westfriesland zwommen.  U kunt zien wat in 1600 een gebruikelijk servies was maar ook wat er in de schoolklas werd gebruikt in 1950.


Kortom, wij kunnen u dit jaar weer een prachtig gevarieerd programma aanbieden waar bij jong en oud zich de hele dag kan vermaken.
Agrarisch erfgoed Mantel
Jo Schrijnder
Vogelvlucht
Jannie Kuiper
Sluisje Wijzend Lutjebroek
Wout Kok
tegen wind fiets
Jannie Kuiper