Pagina's

Verslag Openmonumentendag 2021





 

Verslag Open monumentendag 2021

Het waren spannende dagen voor de organisatie van de Open Monumentendag van Stedebroec, zouden de activiteiten in de gemeente Stede Broec wel doorgaan. De organisatie was in mei van start gegaan met in het achterhoofd dat de stekker er elk moment uitgetrokken kon worden, dat gebeurde gelukkig niet. De persconferenties van Rutte waren af en toe wel zo dreigend dat ze roet in het eten konden gooien. Wel moesten er de nodige maatregelen getroffen worden om alles veilig te laten verlopen. Het verenigingsgebouw had de ruimte om alles wat ruimer op te kunnen stellen. Dit gaf de gelegenheid de mensen automatisch meer afstand van elkaar te kunnen laten houden, dit werkte prima. Desinfectiemiddelen en suppoosten die toezicht hielden. Een hoop extra organisatie, maar wij hebben een goed team en het is gelukkig allemaal prima verlopen. De bezoekersaantallen verschilde per locatie. Wij hadden dit jaar op 5 locaties activiteiten maar met een schatting van 375 a 400 personen zitten we aardig in de goede richting ondanks de corona perikelen.

Vereenigingsgebouw

In het vereenigingsgebouw de Tuf in Bovenkarspel was een fototentoonstelling over “typische huizen van de Streek”. Hier kon men zien welke type huizen er waren gebouwd in de streek. Tegenwoordig is er wel een grotere diversiteit aan woningen, maar toch zijn er gelukkig weer een aantal huizen gebouwd die een traditionele uitstraling hebben. In het verenigingsgebouw waren ook tentoonstellingen te bewonderen van recente archeologische onderzoeken in de streek. Niet alleen foto’s, maar ook veel vondsten die waren gedaan werden hierbij geëxposeerd. Tijdens de open Monumentendag werd ook de eerste nieuwe publieksfolder van Archeologie Westfriesland uitgereikt aan Wethouder Bart Nootebos. In dit publieksfolder waren de onderzoeksresultaten te zien van de opgraving de gekroonde Zwaan aan de zesstedenweg in Grootebroek. Indrukwekkend waren de vondsten van Jeremy Scholten. Met een metaaldetector struint hij vele akker af in Westfriesland. Ook veel research over de gedane vondsten werd uitgebreid besproken door de aanwezige liefhebbers hiervan. Een collectie bijlen vanaf de prehistorie tot middeleeuwse exemplaren waren er aanwezig tijdens de expositie. Opvallend was bij binnenkomst in het verenigingsgebouw de maquette van de houtzaagmolen “de eendracht”uit de Broekerhaven, gemaakt door Cees Bakker. Deze stond prominent in het midden van de zaal. Het is werkelijk een plaatje om te zien. Degene die de molen gemist hebben deze dag, kunnen de molen tegenwoordig bewonderen in de oudheidskamer van de historische vereniging Oud Stedebroec.

Historische vereniging Oud Stedebroec

Bij de historische vereniging Oud Stedebroec aan de Zesstedenweg 227 in Grootebroek waren er over de gehele dag bezoekers te vinden. Zodra men achter op het plein aankwam, kon men allerlei soorten handwerken van vroeger bewonderen. Zelfs in de vlaggenmast hing een heus spinnewiel. De kinderen konden dit jaar “punniken” een handigheidje dat niet alle kinderen nu meer beheersen maar gastvrouw Vera Zwagerman had er toch een aantal kinderen fanatiek aan het punniken gekregen. Ook de kantklos school van Wijdenes was aanwezig. Altijd een indrukwekkend gezicht hoe de klosjes heen en weer schuiven over een patroon en de speldjes zonder enige twijfel verplaatst worden op het patroon. In huis waren ook allerlei handwerken te bewonderen.

In de historische moestuin van de Historische verenging Oud Stedebroec was een route uitgestippeld die door meerdere tuinen liep. Op deze route konden de deelnemers diverse vragen beantwoorden, de antwoorden vormde uiteindelijk een gezegde. Het was dit jaar best wel een moeilijke quiz, veel mensen hadden moeite met het vinden van het juiste antwoord. De quiz was opgezet door Riekele Zwagerman die al meerdere jaren de quiz organiseert in de historische moestuin. Toch waren er genoeg juiste inzenders om de prijzen te kunnen verdelen. De winnaars van de tuinquiz 2021 waren:

 1.            Tini Hoogland uit Bovenkarspel

2.            Ingeborg van Basten uit Bovenkarspel

3.            IIja uit Amsterdam.

In de oudheidskamer was ook weer van alles te zien, van een Friese stenen theepot gevonden in een oude walkant tot aan een grote diversiteit aan gebruiksvoorwerpen die gevonden zijn bij een tuinrenovatie. Jacco en Cheyenne waren de gehele dag aanwezig om tekst en uitleg te geven over het aardewerk en andere voorwerpen. Mooi is dat er regelmatig weer een schenking wordt gedaan aan Oud Stedebroec. Onlangs hebben wij een aantal munten gekregen die achter de Broekerhaven zijn gevonden. Hier zitten hele leuke exemplaren bij en zullen binnenkort ook te zien zijn op de oudheidskamer.

 De tuindersschuur heeft een behoorlijke update gehad. Het was overzichtelijk ingericht en ook onder de overkapping waren er weer allerlei nieuwe objecten te zien. Evert Visser en Jan Bakker hebben hun handen eraan vol gehad maar het eindresultaat mag er wezen. In het huis kom je telkens weer nieuwe dingen tegen. Het is onmogelijk om in een bezoek alles te kunnen waarnemen, maar u hoeft niet te wachten tot een open Monumentendag dit kan iedere eerste zaterdag van de maand tussen 10:00 en 12:00.

Molen CERES

De aanblik van de molen was dit jaar vele malen beter als die van vorig jaar. De molen staat nu weer geheel nieuw in het riet en de kap zit er weer op. Er is nog heel veel werk te doen hoor, maar het begin is er weer. Van de buitenkant is niet veel meer te zien van de vreselijke brand, maar binnen ligt nog heel veel kostbaar werk. Het weer zat dit jaar erg mee en er was dan ook veel aanloop bij de molen. Het terras van brasserie de Molenwiek zat dan ook regelmatig vol en was het er erg gezellig. Bregje luisterde de open Monumentendag op geheel eigen wijze op door kleine verhaaltjes in het West-Friese dialect te vertellen aan de bezoekers.

St. Nic

In het st. Nic was ook iets bijzonders te zien. In het kapelletje was een fototentoonstelling opgesteld over de ziekenhuisperiode van het St. Nic en de zorgende nonnen van Augustinessen. Er was zelfs een zusterkamer weer terug gebracht naar deze periode. Een non die naast het bed zat van een bedlegerige patiënt, maakt het beeld compleet.

De open Monumentendag is ondanks de corona toch zeer geslaagd te noemen. Er waren dit jaar vele lovende reacties over de organisatie, dat doet ons zeer goed. Wij danken iedereen die zijn bijdrage heeft gedaan om deze dag mogelijk te maken.

OMD-commissie gemeente Stedebroec 2021